NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 – Application of Derivatives Ex 6.2
Page No 205:
Question 1:
Show that the function given by f(x) = 3x + 17 is strictly increasing on R.
Answer:
Let
be any two numbers in R.
Then, we have:
Hence, f is strictly increasing on R.
Question 2:
Show that the function given by f(x) = e2x is strictly increasing on R.
Answer:
Let
be any two numbers in R.
Then, we have:
Hence, f is strictly increasing on R.
Question 3:
Show that the function given by f(x) = sin x is
(a) strictly increasing in
(b) strictly decreasing in 
(c) neither increasing nor decreasing in (0, π)
Answer:
The given function is f(x) = sin x.
(a) Since for each
we have
.
Hence, f is strictly increasing in
.
(b) Since for each
, we have
.
Hence, f is strictly decreasing in
.
(c) From the results obtained in (a) and (b), it is clear that f is neither increasing nor decreasing in (0, π).
Question 4:
Find the intervals in which the function f given by f(x) = 2x2 − 3x is
(a) strictly increasing (b) strictly decreasing
Answer:
The given function is f(x) = 2x2 − 3x.

Now, the point
divides the real line into two disjoint intervals i.e.,
and

In interval
Hence, the given function (f) is strictly decreasing in interval
.
In interval
Hence, the given function (f) is strictly increasing in interval
.
Question 5:
Find the intervals in which the function f given by f(x) = 2x3 − 3x2 − 36x + 7 is
(a) strictly increasing (b) strictly decreasing
Answer:
The given function is f(x) = 2x3 − 3x2 − 36x + 7.
∴
x = − 2, 3
The points x = −2 and x = 3 divide the real line into three disjoint intervals i.e.,
In intervals
is positive while in interval
(−2, 3),
is negative.
Hence, the given function (f) is strictly increasing in intervals
(−2, 3).
Question 6:
Find the intervals in which the following functions are strictly increasing or decreasing:
(a) x2 + 2x − 5 (b) 10 − 6x − 2x2
(c) −2x3 − 9x2 − 12x + 1 (d) 6 − 9x − x2
(e) (x + 1)3 (x − 3)3
Answer:
(a) We have,
Now,
Point x = −1 divides the real line into two disjoint intervals i.e., 
In interval
∴f is strictly decreasing in interval
Thus, f is strictly decreasing for x < −1.
In interval
∴ f is strictly increasing in interval
Thus, f is strictly increasing for x > −1.
(b) We have,
f(x) = 10 − 6x − 2x2

The point
divides the real line into two disjoint intervals i.e.,
In interval
i.e., when
,
f'(x)=-6-4x>0.
∴ f is strictly increasing for
.
In interval
i.e., when
,
∴ f is strictly decreasing for
.
(c) We have,
f(x) = −2x3 − 9x2 − 12x + 1

Points x = −1 and x = −2 divide the real line into three disjoint intervals i.e.,
In intervals
i.e., when x < −2 and x > −1,
∴ f is strictly decreasing for x < −2 and x > −1.
Now, in interval (−2, −1) i.e., when −2 < x < −1,
.
∴ f is strictly increasing for
.
(d) We have,

The point
divides the real line into two disjoint intervals i.e.,
.
In interval
i.e., for
,
.
∴ f is strictly increasing for
.
In interval
i.e., for
,
∴ f is strictly decreasing for
.
(e) We have,
f(x) = (x + 1)3 (x − 3)3

The points x = −1, x = 1, and x = 3 divide the real line into four disjoint intervals i.e.,
, (−1, 1), (1, 3), and
.
In intervals
and (−1, 1),
.
∴ f is strictly decreasing in intervals
and (−1, 1).
In intervals (1, 3) and
,
.
∴ f is strictly increasing in intervals (1, 3) and
.
Question 7:
Show that
, is an increasing function of x throughout its domain.
Answer:
We have,
∴
dydx=11+x-(2+x)(2)-2x(1)(2+x)2=11+x-4(2+x)2=x2(1+x)(2+x)2Now,
dydx=0
⇒x2(1+x)(2+x)2=0⇒x2=0 [(2+x)≠0 as x>-1]⇒x=0Since x > −1, point x = 0 divides the domain (−1, ∞) in two disjoint intervals i.e., −1 < x < 0 and x > 0.
When −1 < x < 0, we have:
x<0 x2="">0x>-1⇒(2+x)>0⇒(2+x2)>0∴0>
y’=x2(1+x)(2+x)2>0Also, when x > 0:
x>0⇒x2>0, (2+x)2>0∴
y’=x2(1+x)(2+x)2>0Hence, function f is increasing throughout this domain.
Question 8:
Find the values of x for which
is an increasing function.
Answer:
We have,

The points x = 0, x = 1, and x = 2 divide the real line into four disjoint intervals i.e., 
In intervals
,
.
∴ y is strictly decreasing in intervals
.
However, in intervals (0, 1) and (2, ∞), 
∴ y is strictly increasing in intervals (0, 1) and (2, ∞).
Question 9:
Prove that
is an increasing function of θ in
.
Answer:
We have,

Since cos θ ≠ 4, cos θ = 0.
Now,

In interval
, we have cos θ > 0. Also, 4 > cos θ ⇒ 4 − cos θ > 0. 

Therefore, y is strictly increasing in interval
.
Also, the given function is continuous at 
Hence, y is increasing in interval
.
Page No 206:
Question 10:
Prove that the logarithmic function is strictly increasing on (0, ∞).
Answer:

It is clear that for x > 0, 
Hence, f(x) = log x is strictly increasing in interval (0, ∞).
Question 11:
Prove that the function f given by f(x) = x2 − x + 1 is neither strictly increasing nor strictly decreasing on (−1, 1).
Answer:
The given function is f(x) = x2 − x + 1.

The point
divides the interval (−1, 1) into two disjoint intervals i.e.,
Now, in interval
Therefore, f is strictly decreasing in interval
.
However, in interval
Therefore, f is strictly increasing in interval
.
Hence, f is neither strictly increasing nor decreasing in interval (−1, 1).
Question 12:
Which of the following functions are strictly decreasing on
?
(A) cos x (B) cos 2x (C) cos 3x (D) tan x
Answer:
(A) Let
In interval
(B) Let
(C) Let

The point
divides the interval
into two disjoint intervals
i.e., 0


∴ f3 is strictly increasing in interval
.
Hence, f3 is neither increasing nor decreasing in interval
.
(D) Let
In interval
∴ f4 is strictly increasing in interval
Therefore, functions cos x and cos 2x are strictly decreasing in
Hence, the correct answers are A and B.
Question 13:
On which of the following intervals is the function f given by
strictly decreasing?
(A)
(B) 
(C)
(D) None of these
Answer:
We have,
In interval
Thus, function f is strictly increasing in interval (0, 1).
In interval 
Thus, function f is strictly increasing in interval
.

∴ f is strictly increasing in interval
.
Hence, function f is strictly decreasing in none of the intervals.
The correct answer is D.
Question 14:
Find the least value of a such that the function f given
is strictly increasing on [1, 2].
Answer:
We have,
Now, function f is increasing on [1,2].
∴ f’x≥0 on 1,2
Now, we have 1⩽x⩽2
⇒2⩽2x⩽4
⇒2+a⩽2x+a⩽4+a
⇒2+a⩽f’x⩽4+a
Since f’x≥0
⇒2+a≥0
⇒a≥-2
So, least value of a is -2.
Question 15:
Let I be any interval disjoint from (−1, 1). Prove that the function f given by
Answer:
We have,

The points x = 1 and x = −1 divide the real line in three disjoint intervals i.e.,
.
In interval (−1, 1), it is observed that:

∴ f is strictly decreasing on
.
In intervals
, it is observed that:

∴ f is strictly increasing on
.
Hence, function f is strictly increasing in interval I disjoint from (−1, 1).
Hence, the given result is proved.
Question 16:
Prove that the function f given by f(x) = log sin x is strictly increasing on
and strictly decreasing on
Answer:
We have,
In interval
∴ f is strictly increasing in
.
In interval
∴f is strictly decreasing in
Question 17:
Prove that the function f given by f(x) = log cos x is strictly decreasing on
and strictly increasing on
Answer:
We have,
In interval
∴f is strictly decreasing on
.
In interval
∴f is strictly increasing on
.
Question 18:
Prove that the function given by
is increasing in R.
Answer:
We have,

For any x∈R, (x − 1)2 > 0.
Thus,
is always positive in R.
Hence, the given function (f) is increasing in R.
Question 19:
The interval in which
is increasing is
(A)
(B) (−2, 0) (C)
(D) (0, 2)
Answer:
We have,

The points x = 0 and x = 2 divide the real line into three disjoint intervals i.e.,
In intervals
is always positive.
∴f is decreasing on
In interval (0, 2),
∴ f is strictly increasing on (0, 2).
Hence, f is strictly increasing in interval (0, 2).
The correct answer is D.