NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 10 – Vector Algebra Ex 10.4
Page No 454:
Question 1:
Find
, if
and
.
Answer:
We have,

Question 2:
Find a unit vector perpendicular to each of the vector
and
, where
and
.
Answer:
We have,

Hence, the unit vector perpendicular to each of the vectors
and
is given by the relation,

Question 3:
If a unit vector
makes an angles
with
with
and an acute angle θ with
, then find θ and hence, the compounds of
.
Answer:
Let unit vector
have (a1, a2, a3) components.
⇒ 
Since
is a unit vector,
.
Also, it is given that
makes angles
with
with
, and an acute angle θ with
Then, we have:



Hence,
and the components of
are
.
Question 4:
Show that
Answer:

Question 5:
Find λ and μ if
.
Answer:

On comparing the corresponding components, we have:


Hence, 
Question 6:
Given that
and
. What can you conclude about the vectors
?
Answer:
Then,
(i) Either
or
, or 
(ii) Either
or
, or 
But,
and
cannot be perpendicular and parallel simultaneously.
Hence,
or
.
Question 7:
Let the vectors
given as
. Then show that 
Answer:
We have,



On adding (2) and (3), we get:

Now, from (1) and (4), we have:
Hence, the given result is proved.
Question 8:
If either
or
, then
. Is the converse true? Justify your answer with an example.
Answer:
Take any parallel non-zero vectors so that
.

It can now be observed that:

Hence, the converse of the given statement need not be true.
Question 9:
Find the area of the triangle with vertices A (1, 1, 2), B (2, 3, 5) and
C (1, 5, 5).
Answer:
The vertices of triangle ABC are given as A (1, 1, 2), B (2, 3, 5), and
C (1, 5, 5).
The adjacent sides
and
of ΔABC are given as:
Area of ΔABC 

Hence, the area of ΔABC
Page No 455:
Question 10:
Find the area of the parallelogram whose adjacent sides are determined by the vector
.
Answer:
The area of the parallelogram whose adjacent sides are
is
.
Adjacent sides are given as:

Hence, the area of the given parallelogram is
.
Question 11:
Let the vectors
and
be such that
and
, then
is a unit vector, if the angle between
and
is
(A)
(B)
(C)
(D) 
Answer:
It is given that
.
We know that
, where
is a unit vector perpendicular to both
and
and θ is the angle between
and
.
Now,
is a unit vector if
.

Hence,
is a unit vector if the angle between
and
is
.
The correct answer is B.
Question 12:
Area of a rectangle having vertices A, B, C, and D with position vectors
and
respectively is
(A)
(B) 1
(C) 2 (D) 
Answer:
The position vectors of vertices A, B, C, and D of rectangle ABCD are given as:
The adjacent sides
and
of the given rectangle are given as: .png)
.png)
⇒AB→×BC→=2Now, it is known that the area of a parallelogram whose adjacent sides are
is
.
Hence, the area of the given rectangle is
The correct answer is C.